Eind 1942 was op initiatief van Helena Kuipers Rietberg, een huisvrouw uit Winterswijk en een dominee, Frits Slomp, een plan ontwikkeld om tot een Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers te komen, de L.O. Alleen door landelijk samen te werken zouden de grote aantallen weigeraars voor de Arbeidsdienst ondergebracht kunnen worden. Het idee achter de L.O. was simpel maar effectief; er kwam een landelijke beurs waar verbindingsmannen uit de verschillende streken hun onderduikers konden ‘ruilen’. Dominee Slomp trok onder zijn schuilnaam ‘Frits de Zwerver’ het land door en bouwde de organisatie snel en bekwaam uit. Weinig bekend is dat een illegaal werker uit Driebergen, J. van Manen, bij de oprichting van de L.O. ook een belangrijke rol speelde.
De L.O. zocht contact met andere organisaties, onder andere de Politieke Organisatie (PO) wat in wezen een illegale voortzetting was van de Anti Revolutionaire Partij (ARP).
LKP
In 1943 vond er een bundeling van verzetsgroepen plaats: de Landelijke Knokploegen (LKP). Naast overvallen op distributiekantoren gingen de knokploegen zich ook bezighouden met sabotagewerk, waarbij spoorwegen en industrie de voornaamste doelen waren. Ook werden Duitsers, collaborateurs en verraders geliquideerd.
Plaquette L.O.
Deze plaquette bestaat uit een verzilverde plaquette bevestigd op een mahoniehouten plankje. Als ophanging is er aan de achterzijde een ‘zilveren’ plaatje met een oog bevestigd. Hierin kon indien gewenst de naam van de ontvanger gegraveerd worden. Dergelijke plaquettes werden uitgegeven door de Stichting LO-LKP. De maker was de firma Mesker uit Schoonhoven.
Bron: Hinkepink